19 juni 2016

#Bröjstulyft med extra allt!


I går lördag var det Bagarstugans dag, vilket sammanträffande då helgen skulle innebära ett sedan länge inplanerat "Bröjstulyft" eller bagarstugelyft om man så vill. Men nu är vi ju i en del av Norrland där bagarstuga heta just Bröjstu. 


Det är hos kompisarna Olle och Carina i Jerusalem som allt går av stapel under dagarna två.
Släkt och vänner är engagerade och husfar själv har förberett så mycket med domkrafter, franskskruvar, släggor, spett och stockar innan muskelkraften anländer på lördagsmorgonen. På den främre långsidan behöver tre varv stockar delvis bytas ut. 


Bröjstun uppfördes på den här platsen för mer än 100 år sen, så man får verkligen respekt för byggnadskonst, materialval och hantverkskunnande på den tiden.




Förr tätade man med husmossa mellan varven och i knutarna, men ska man lägga in nya stockar under gamla , så blir det problem att få mossan att ligga kvar....


Ut i skogen och där fanns ganska torr mossa trots att det hällregnet hela dagen.


Vi får nöja oss med att peta in ny mossa i knutarnas sprickor så länge.



Mat och kaffe över öppen eld ute, spädde på trivsamheten flera gånger om.


Så är grovjobbet avklarat, nu återstår lite finputs, ny bro, ytterdörr, innergolv, hängrännor och knutbrädor. Då håller nog Bröjstun minst 100 år till.

Tack för att vi fick vara med på äventyret med #bröjstulyft 2016. 

Jag lovade bidra med receptet till helgens RABARBERKAKA med kardemumma.
Här kommer det:


Förbered en form med löstagbar kant ca 22-24 cm med bakplåtspapper i botten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält 75 g smör och låt svalna
Vispa 2 ägg med 2,5 dl socker, 1/2 tsk vaniljpulver 
Blanda 2,5 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver

Rör ihop ägg och sockerblandningen med smöret och vetemjölsblandningen
Häll ner i formen.
Fördela 5-6 dl tunt skivade rabarberstjälkar över sockerkakssmeten
Strö över 2 tsk stött kardemumma

Grädda ca 25 min mitt i ugnen.
Kakan ska vara lite seg och kladdig

Servera med glass, vispad grädde eller vaniljsås.

Lycka till!!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar