03 maj 2013

Fredagsfikon som dessert


Så en dag efter jobbet nu i veckan, kom jag hem och på köksbordet fanns en kartong torkade ekologiska fikon från Turkiet. Grönsaksodlarens tur är att hans odlarvän Gunnar har en halv låda över.

Färska fikon är supergoda och mina tankar drar sig tillbaka till höstens segling i Krotatien och standhugget i Krka Nationalpark..

Här säljs skörden av mandel och hösten torkade fikon, blandat med likörer i olika färger och smaker.
Men nu och sex månader senare , kan vi avnjuta torkade fikon igen.

 En stunds googlande efter recept, men inget som tilltalar och det står klart att något annat än julfikon inte finns.
Det får bli ett eget experimentrecept och resultatet presenteras här:

Gunnars marinerade fikon med apelsin och Cognac (4 personer)

Blanda i kastrull:
12 delade torkade fikon
1 dl vitt vin
skal av ½ apelsin
saft av en apelsin
1 kanelstång
½ tsk kardemummakärnor
Koka upp och ta från plattan

Tillsätt:
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker
3 msk Cognac
Låt dra i kastrullen i minst 1 timme

Låt fikonen rinna av och varva fikonhalvor med glass fördelade i fyra dessertskålar-
Toppa med valnötter och häll lite av skyn över.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar