08 februari 2016

Skållat kaffebröd med råg

Temat med kaffe fortsätter med ännu ett mustigt rågbröd.



Jag blev så inspirerad av det tidigare brödbaket med kaffe som degvätska. Helgens val denna gång blev ett grovt, skållat och långjäst bröd.


Allt börjar på kvällen innan med en skållning av rågkorn, solroskärnor och linfrö. En rågsurdegsgrund förbereds också så här kommer receptet på 

SKÅLLAT KAFFEBRÖD MED RÅG - 2 bröd som jäser och gräddas i formar.

Förbered dag 1 
Skållning:
7,5 dl nybryggt kaffe
225 g hela rågkorn (Saltå Kvarn)
150 g solroskärnor
115 g hela linfrön
30 g salt

Surdegsgrund:
30 g surdegsstart
2 dl vatten
120 g rågmjöl
......
Skållningen - koka rågkärnorna i kaffe under lock på svag värme i 30 min
Ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnor, linfö och salt. Låt stå med lock i rumsvärme över natten.
Surdegsgrunden - blanda grunden och ställ övertäckt på varm plats över natten.

Dag 2
Blanda surdeg och skållningen med
20 g färsk jäst utrört i
1 dl vatten
450 g rågmjöl
150 g specialvetemjöl
1-2 msk honung eller brödsirap
........
Kör i assistent till smeten är slät och allt är väl blandat.
Smörj och mjöla två avlånga brödformar
Klicka ner smeten fördelat i formarna
Platta till ytan, mjöla lätt på yta och täck med plastfolie
Låt jästa tills brödet rest sig ngr cm i 2-4 timmar
Värm upp ugnen till 250 grader
Sätt in bröden i mitten av ugnen, häll 1/2 dl vatten i ugnsbleck under formarna
Sänk till 200 grader och grädda i ca 45-50 min eller tills innetemperaturen i brödet är 96 grader.


Linda in de gräddade bröden i bakdukar och låt vila tills de svalnat. Lägg över i plastpåse och låt brödet mogna till nästa dag innan du skär i dem.

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar