15 augusti 2013

Skördesäsongen har börjat med Zucchini

Augusti, en annan luft, lite sorgset att högsommaren övergått i sensommar. Men att ta vara på det som växer och mognar ger en annan sorts glädje. Många av oss samlar i ladorna inför vintern och njuter av skymning och tända ljus på kvällarna.


 
Skördesäsongen är nu på gång på allvar och första Bondens egen marknad här hos oss i Umeå startar på lördag. Vår egen lillprins som just varit på besök, är ivrig att hjälpa till med tomaterna i växthuset. För få för att sälja men så goda att äta!


Zucchinin på "stora" odlingen har vuxit till sig och behöver nu skördas nästan varje dag för att inte växa sig för stor. Då tappar den både smak och konsistens. Den ska med på lördag, liksom bondbönor, sallad och den första kålen. För varje vecka som går av de totalt sju marknadsdagarna skiftar både sorter och mängder. 


Nu håller vi tummarna för att frosten inte hinner före. Den finns i olika varianter och smaker av Zucchini, som passar i gratänger, stekta, grillad eller i efterrätter och bröd. Den ljust gulgröna på bilden är otroligt eftertraktad i bland annat persisk matlagning. Men den är extra ömtålig och behöver hanteras varsamt.


Själv valde jag den gula zucchinin till den efterrättskaka som av tradition bakas hos oss varje sommar :)
Tillsammans med skalet från citron eller lime om man så vill, blir det en härlig kaka med en syrlig topping.

Så här kommer receptet på 

Zucchinikaka med citronsmak
smörj och bröa en springform 24 cm och sätt ugnen på 175 grader

Ingredienser
3 ägg
4 dl råsocker
5 dl grovt liven zucchini
1½ dl solrosolja
Rivet skal av 1 citron
3½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
½ tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
½ tsk riven muskot
2 dl grovhackad mandel eller blandat med pumpakärnor
3 msk kakaonibs (krossade kakaobönor)
-----------------
Blanda alla torra ingredienser i en skål
Vispa ägg och socker posigt
Tillsätt riven zucchini, oljan och riven citron
Vänd ner mjöl- och kryddblandningen i smeten.
Tillsätt mandel eller pumpakärnor

Häll i formen och grädda ca 55 - 60 min i nedre delen av ugnen
Prova att kakan är klar med en trästicka.

Topping
Rör ihop till en slät smet

125 g Philadelphiaost (naturell) med
1½ msk mjölk
1½ msk honung
Rivet skal av ½ citron

När kakan svalnat breds toppingen i ett jämnt lager över kakan
Dekorera med raspat citronskal och pumpakärnor
Låt stå kallt i kylen till servering 
 

Ha en fortsatt skön Augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar