18 juli 2013

Avkrokar i Jämtland


Vad är det då som kännetecknar en husmorssemester? Kanske något av det som finns här hos JämtTina i Slandrom. Förutom hennes havtornsodling och förädling, så bjuder hon besökarna på en stunds vandring i sin vilsamma trädgård. Här kan man samsas med doftande blommor, ätbart och sånt som besökarna gärna får plocka och lägga i korgen.


De omogna havtornsbären påminner om små kiwifrukter där längst in på grenarna. När det är dags för skörd är bären orangefärgade, grenarna klipps bort och läggs i frysen. De är lättast att få loss så.

 Man kan tro att Båtbyggarhustrun och jag är på sydliga breddgrader, men vi rör oss kring Storsjön i Jämtland. Till vår hjälp har vi både appen "Mathantverk" och en riktig karta som beskriver var det förädlas, säljs och serveras. Och då menar jag till exempel jämtländska delikatesser som ostar, bär och bröd i olika former.


Sörbygården i byn Grytan och med utsikt över Storsjön övernattar vi. I hagarna runt huset skymtar gårdens alla Islandshästar. Härliga djur som trivs utomhus året om. Ann-Sofi som driver gården har många olika projekt med B&B, turridning och ridskola. Hon bjuder oss en härlig frukost och delar generöst med sig av tips på olika besöksmål. 

 Följande morgon laddar vi för resans höjdpunkt och det som egentligen satte igång planeringen av husmorssemestern för både Båtbyggarhustrun och mig. 


 En mjölpåse och ett blogginlägg från min brödbakningakurs med Sebastién Boudet i maj. Vi fick kontakt med Tina som är kvarndirektör och mjölnare på Ångsta Kvarn i Tandsby. När vi äntligen hittade rätt går det inte att ta miste, vi står utanför en kvarn nu! Tina och hennes man Jonas tar emot oss, berättar, visar och låter oss också förstå att detta inte bara är en kvarn. Det handlar om ett val de gjort och en livsstil, ren mat, ren miljö och livskvalité.
Även objudna gäster tar sig friheten bland tiljor och mjölsäckar. Ekorrar har inte här att göra!! Undrar just om denna pampiga ingång ovanför skylten verkligen var tänkt för ekorrar...

 Vi bjuds in till husets finrum en trappa upp. Här finns tre kvarnar på rad. En för varje grovlek på mjöl. Värst är det på vintern säger Tina. 


Är det -20  ute så är det -25 här inne i kvarnen. Då får man klä sig i flera lager. Tovade ullvantar funkar bäst när man ska vrida järnratten. Efter 4 timmar är man kall som is och då går det inte längre.



Vi packar bagaget fullt med olika mjöl och gryn. Jonas förklarar noga för oss hur vi ska hitta ett ett av rågfälten på Norderön som ska bli nytt mjöl till hösten. Tack för att ni tog er tid att visa och berätta och lycka till.!!




Inget bröd utan ost, så vi passar också på att bland annat besöka getgårdar under vägen. Hos Gunilla på Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri inhandlas Blå Cecilia och ett härligt fika. 

Nu är vi nöjda och glada precis som de små killingarna ser ut att vara. Bilen full av mat och sinnet fullt av upplevelser och minnen att vända tillbaka till när höstmörkret faller.
Se till att skaffa Mathantverkskartan och appen och sen är det bara att sticka iväg. Lycka till. Nu ska här laddas för brödbak!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar