04 mars 2012

Stenugnsbakad pizza


Senaste veckorna har nya experiment avlöst varandra i stenugnen. Ja, ugnen är en vanlig en, men bakstenen som fram till nu använts till surdegsbaket, är värt att slå ett extra slag för!!

STENUGNSBAKAT andas kvalitet på något vis, så först ut blir knäckebröd i olika former och så nu i helgen ett försök med pizza.
Degen är en "vanlig" pizzadeg som får kalljäsa och innehåller vete- och grahamsmjöl, vatten, jäst och lite olivolja.

Här får bagaren tänka till lite. Pizzabottnen får inte vara större än den bakspade som ska användas för skjutsen in på den heta stenen.
Det är också här den egna fantasin och de personliga favoriterna får en chans.
Sammanlagda mängden "pålägg" får inte vara för stor. Då riskerar hela eller delar av pizzan att stanna kvar på bakspaden, så mjöla spaden ordentligt innan!!

Valet av pålägg till de här två pizzorna blir
Olivolja att gnida in varje botten med.
Därefter fördelas följande förslag över bottnarna:
Hopkokad tomat och lök/vitlöksröra med basilika
Hel bladspenat (upptinad och urkramad)
Tunt skivad och strimlad Seranoskinka
½
paket ekologiskt fetaost smulas över
och så grovt riven västerbottenost på toppen.

Pizzan gräddas på den förvärmd bakstenen i 250 grader i ca 20 minuter
Resultat en personligt komponerad och knaprig pizza. Lycka till!

1 kommentar:

  1. Heej! Vinnaren av Bakpaketet är utsedd, kika in på bloggen för att se om det blev just du ♥
    http://muzicmecupcake.blogg.se/2012/march/vinnaren-av-bakpaketet-utsedd.html

    Vann du inte? Håll utkik efter kommande tävlingar i bloggen :) Kramis

    SvaraRadera