27 september 2011

Syrlig kaka till kaffet


En härlig och ledig söndag. Återhämtning efter sista Bondens egen marknad för i år. Solen värmer, löven singlar ner. Surt och syrligt blandas här på myren.

För varje steg suger stöveln fast och sjunker bubblande neråt i det blöta. Sura dunster stiger upp. Inte värre än att man står ut. Hopp hopp från tuva till tuva. Det är tranbärsletning på gång. Ojämnt mogna, olika storlekar. Goda att tugga på.

Till slut är det en hel liter rensade bär i hinken på cykelstyret. Lite ska frysas in och resten används till månadens bidrag till Söta saker på temat syrligt.

En syrlig rödbets - och tranbärskaka
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en rund form ca 1½ liter

Vispa
3 ägg

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker
till fluffig smet
Under tiden
1 medelstor finriven
rå rödbeta
1 citron tvättas, skalet rivs och
saften pressas ut
Vänd ner allt i äggsmeten tillsammans med

1½ dl rapsolja

1½ tranbär

4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl blå vallmofrön
Grädda i mitten av ugnen ca 45-50 min.
Använd en tandpetare för att se om kakan är klar

Så blir det en röd och syrlig kaka som serveras med tjock yoghurt.
Kan garneras med florsocker utrört i lite citronsaft

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skicka en kommentar