12 juni 2011

Het sommarmat


..Ja, inte klaga men det är lätt att glömma bort längtan som fanns, när snön yrde runt stugknuten. Lättklädd, skugga, flera duschar och något svalt till middag.
En sommarfavorit som ständigt återkommer är GAZPACHO. En spansk tomatbaserad kall soppa med bara grönsaker. Inte komplicerad och tillbehören är enkla. Bästa av allt är om allt är kylskåpskallt när man börjar tillagningen. Då spar man tid.

Bertans Gazpacho (ca 4 personer)
1 liter färdig tomatjuice (av bra kvalitet)
2 färska tomater (skållas och flås)
1 gul lök (färsk salladslök eller sommarlök)
½ röd paprika
½ grön paprika
½ stor gurka
TABASCO efter smak (8-10 droppar)
2 msk äppelcidervinäger eller annan god dito
2-3 msk god olivolja
salt

Tvätta och mixa alla grönsakerna i 3 dl av tomatjuicen
Häll över allt i en stor skål
Tillsätt resten av juicen, vinäger, olivolja och smaka av med tabasco och salt.
Ställ soppan med lock i kylen tills den är dags att servera. Godast riktigt kall!!

En soppa ensam är ingen riktig soppa :) Det ska vara bröd till så klart.
Till sommarens kalla soppor och sallader passar FOCACCIA alldeles utmärkt. Det är ett spännande Italienskt bröd som kan vikas dubbelt och fyllas med fetaost eller bara dekoreras med kalamataoliver och soltorkade tomater. Det ska vara oliver med kärnor för dom är bäst!!

Receptet är nykomponerat utifrån de mjölsorter som för dagen finns i skafferiet.
Denna Focaccia och även Gazpachon får bli Bertan bidrag till månadens tema "Utländskt" SÖTA SAKER

FOCACCIA med dinkel

Fördegen
5dl vatten ( kallare vatten ju varmare det är i rummet) ps: +28 utomhus.....just nu
1 dl rågsurdegsgrund (vetesurdegsgrund går lika bra)
300 gram fullkornsdinkel
300 gram vetemjöl special
3 msk god olivolja
(här kan även färska örter tillsättas eller fetaost om man vill ha det i brödet)
Blanda allt väl i assistenten, täck över och låt stå ca 4-5 timmar (tills det syns bubblor på ytan)

Tillsätt

ca 250 gram vetemjöl special (ganska lös deg men inte rinnig)
Kör 6 minuter på låg hastighet
Öka hastigheten och kör 2 minuter

Tillsätt

2 msk salt
och kör ytterligare två minuter på den högre hastigheten.
Låt degen jäsa i bunken ca 45 minuter
Värm upp ugnen till 250 grader
Ställ in en plåt i ugnen under uppvärmningen

Utbakning

Häll upp degen direkt på ett mjölat bakplåtspapper, lika stort som plåten.
Tryck ut degen jämnt till önskad storlek.

Häll olivolja över kakan och fördela det med handflatan
Dekorera kakan med soltorkade tomater, Kalamataoliver och färskklippta örter (timjan, rosmarin, oregano)
Strö på Flingsalt på hela kakan straxt innan gräddningen


Praktiskt att klippa örterna i ett glas
Dra försiktigt över bakplåtspapperet på den heta plåten.

Gräddning
Ställ in i ugnen, sänk till 225 grader och grädda brödet ca 20-25 minuter, tills det fått en gyllengul färg.

Låt brödet svalna lite innan det skärs i bitar. Något ytterligare pålägg behövs inte.
NU är det sommar, så ät och njut!!!!!!!!!!!!!!!

1 kommentar:

  1. Mums,vilken njutning. Jag tar med mig recepten rakt av...att njuta av på landet...om fyra timmar har jag semester!!!
    Först skärgården sedan fjällorientering och vandring i Norge. Förresten har du lite bra tips på enkel vandringsmat...vilka växter finns att äta i fjällvärlden (ja då menar jag inte fisk).
    Kram yogande-skogsflickan

    SvaraRadera