10 januari 2011

Valnötsbröd med mycket nötter


Brödbak i helgen och dille på nötter kändes okey? Något ska man väl använda dessa hjärnlika skapelser till eller hur. För varje nöt som öppnas blir jag tvungen att undersöka hur de kan pillas fram utan att falla i tusen bitar. Inspirationen och knäckandet ökar och ökar tills drygt 200 gram ligger där färdiga att användas.
Men planeringen för brödbaket börjar redan kvällen innan. Då sätts fördegen av rågsurdegsgrund, mera rågmjöl och ljummet vatten. Här kommer receptet.

VALNÖTSBRÖD med rådsurdeg (2 stora bröd)
Dag 1 kväll
Blanda
1 dl surdegsgrund
3 dl ljummet vatten
180 gran grovt rågmjöl i en rymlig bunke.
Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten.

Ovanför kylskåpet är en bra plats

Dag 2 morgon
Häll över den bubblande fördegen i en degblandare/assistent
Tillsätt
5 dl vatten
15 gram färsk jäst (utrört i lite av vattnet)
350 gram fullkornsdinkel
550 gram vetemjöl special
250 gram hela valnötter
Kör på låg hastighet i 6 minuter
Öka hastigheten ett steg och kör 2 minuter.
Tillsätt
20 gram salt och kör ytterligare 2 minuter.
Degen släpper nu kanterna på bunken.
Låt degen jäsa i bunken i 3 - 5 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och dela i två ämnen.
Forma varje ämnet till ett avlångt eller runt bröd.
Lägg i mjölad jäskorg och jäs 35 - 40 min under handduk eller jäs direkt på bakplåtspapper.
Förvärm ugnen till 275 grader med bakstenen i alt plåten (varmluft)
Ställ ett bleck för vatten i botten av ugnen.
Tippa upp/ skåra och ställ in bröden i ugnen. Sänk till 250 grader
Häll ½ dl vatten bottenblecket. Grädda 10 minuter.
Lufta genom att snabbt öppna luckan och släpp ut lite ånga.
Sänk temp till 200 grader
Grädda tills brödet har en innetemp på 97 grader.
Lufta några gånger till under gräddningen
Används digital stektermometer med sladd.

Låt brödet svalna på galler. Ett valnötsbröd har en grårosa färgton.
Gott att äta med bara smör eller med en lagrad ost som pålägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar