16 december 2010

Kumminbröd


Kummin är en av de kryddor som med fördel används i brödbak.
Den allra bästa kvalitén odlas häruppe i norra Europa. Den finns också som en vild variant. Båtbyggarhustrun är väl förtrogen med dessa växtplatser. Hon har med stort tålamod plockat en hel gräddflaska full.
I detta brödbak har dock inköpt kummin använts. Den är bra mot bland annat gasbildning, vilken gör den extra lämplig som krydda i bröd.


Här kommer receptet på
KUMMINBRÖD
300 gram rågmjöl
100 gram fullkornsdinkel
50 gram linfrö
1 liter kokhett vatten
Skålla mjölet och låt det stå över natten eller minst 4-5 timmar.

Morgonen därpå tillsätts
1½ dl surdegsgrund
20 gram jäst upplöst i ½ dl vatten
600 gram specialvetemjöl (Manitoba Cream)
150 gram fullkornsdinkel
1½ msk hela kumminfrön

Kör degen i 6 minuter på degblandarens lägsta hastighet
Öka till steg två och kör 2-3 minuter till
Tillsätt
3 tsk salt
Kör
ytterligare 2 minuter
Låt degen jäsa i bunken ca 1 timme
Ta upp degen på bakbordet och dela i två ämnen
Forma två bröd som får jäsa ca 40 min i jäskorgar eller på bakplåtspapper
Sått ugnen på 275 grader
Skåra och ställ in brödet på het plåt eller tippa upp på en förvärmd baksten.
Grädda i 250 grader i 10 minuter (tillsätt ½ dl vatten i ugnen)
Vädra genom att öppna ugnsluckan några gånger under gräddningen
Sänk temp till 200 grader och grädda tills brödet har en innetemp på 97 grader.
Nu är det färdigt att ta ut. Får svalna på galler
.
Kumminbrödet mår bäst av att få vila till nästa dag så att smakerna kommer till sin rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar