08 januari 2010

Nybakat och Gratinerat


PAIN au BERTAN tillsammans med Grönsaksodlarens gratinerade hummer. Det får bli avslutningen på arbetsveckan och på vinterkylan för den här omgången.

Morgonen började med att en kalljäsning sätts.
5 dl kallt vatten
10 gram färsk jäst
Blandas med ca
150 gram durumvete
450 gram vetemjöl
till en lös deg som får gå i assistenten ca 6-8 minuter
15 gram salt tillsätts
och degen körs ytterligare 2 minuter.
Degen ska vara ganska lös men börja släppa från sidorna på skålen.
Dofta över lite vetemjöl och täck med handduk.
Skålen ställs på sval plats och får stå hela dagen tills Bertan åter är på hemmaplan 10 timmar senare.

Degen tippas nu upp på mjölat bakbord och delas i 4 ämnen som viks ihop och får en första jäsning 15 minuter under duk på bakbordet. Glöm inte mjölet på bordet!!
Slå ihop varje ämne till avlånga korvar som rullas ut till "painform".
Låt jäsa på varm plats, under duk och på bakplåtspapper ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader

Varje bröd snittas lätt på snedden. Det hjälper jäsningen under gräddningen.
Bertan äger ingen Baguetteplåt, i stället skjuts hela bakplåtspapperet in på bakstenen.
½ dl vatten hälls på bleck under stenen. Gräddas i het ugn ca 15 - 20 minuter. Lufta efter 5 minuter genom att öppna luckan. Efter ca 10 minuter dras bakplåtspapperet bort och bröden får grädda klart direkt på stenen. Låt svalna på galler utan duk.

Under tiden pysslar mannen med Hummer Begnivegni (gratinerad hummer). En av de få rätter som kan göras på fryst hummer. En hummer per person, när vikten är drygt 400 gram styck. De delas på längden och gröps ur på sitt innehåll. Hummerköttet (förutom stjärt) skärs i tärningar och lägg tillbaka i de rengjorda skalen, när de blandats med hackade färska tomater som fått smörputtra med lök och kryddor i en kastrull. En tjock béchamelsås kryddad med curry görs sedan och blandas med inkråmet (hummersmör och rom). Såsen hälls över de fyllda skalen och till slut rivs rikligt med ost över. Allt gratineras i mycket god ugnsvärme (250 grader).

Serveras med sallad och nybakat Pain au Bertan.
Nu är det åter helg i timmerkojan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar