14 november 2009

Pumpabröd med surdeg


Dags att rigga för brödbak igen!
Två olika sorters pumpor används den här gången.
Dels en bit Lakota, som är en vintersquasch och så en liten bit Becky, som är en riktig pumpa.
Här kommer Bertans egenkomponerade recept.

PUMPABRÖD med surdeg och kärnor
Fördeg
450 gram grovt rågmjöl (ekologiskt)
100 gram linfrö
150 gram oskalat bovete
(detta troligen förbehandlat för att korta koktiden.)
1½ dl surdegsgrund
8 dl ljummet vatten
Blanda allt i assistent och låt stå och jäsa över natten (ca 8-10 tim)

Nästa morgon
175 gram skalad rå pumpa rivs grovt
och blandas i fördegen
Tillsätt
20 gram salt
15 gram färsk jäst upplöst i ½ dl ljummet vattten
(kan uteslutas om det redan är bra fart på fördegen)
550 - 600 gram vetemjöl (ekologiskt)
Körs i assistent ca 7-8 minuter
Jäsa i 1½ - 2 timmar


Ta upp degen på mjölat bakbord och forma två ämnen.
Strö ut lite pumpakärnor på bakbodet och rulla runt bröden några varv, innan de läggs i mjölade jäskorgar.
Jäs övertäckt med bakduk i ytterligare 45 - 60 minuter. (gärna på varm plats)
Värm under tiden ugnen till 250 grader (använder själv varmluftsugn)


Tippa upp brödet på en "brödspade" och skjutsa in i ugnen.
Häll ½ dl vatten i en form i botten av ugnen.
Sänk temp till 200 grader efter 10 minuter.
Grädda ca 45 minuter eller tills innetemp i brödet är 98 grader.
Låt brödet vila på galler inlindat i bakduk tills det svalnat.


Surdegsbröd är alltid godast och lättast att skära om det får vila några timmar eller till nästa dag!


Varsågoda och Njut!!

4 kommentarer:

  1. Ser väldigt gott ut. Tror du det fungerar att byta veremjölet mot smulade havregryn eller att bara ta rågmjöl?

    SvaraRadera
  2. Prova med råg och ta lite av något annat om du vill. Ev också lite mer jäst, kör det länge i bunken 8-10 min. Lite gluten i mjölet gör att det behöver mer tid för att bilda gluten och kanske lite extra värme där bunken står för att hjälpa jäsningningen. Degen ska inte vara för hård när den formas. Lycka till och experimentera på!

    SvaraRadera
  3. Hur smakade brödet? /Båtbyggarhustrun

    SvaraRadera
  4. PUMPABRÖDET.. lätt syrligt,tack vare den långa fördegsjäsningen (12 timmar) och liten mängd färskt jäst. Som ett finskt surdegsbröd. Kanske lite för hårt gräddat (se den mörka ytterkanten)
    Annars godkänt!! Tror att olika pumpor kan passa att riva ner i degen. Prova på vet jag!

    SvaraRadera